اسید فولیک چیست ؟
اسید فولیک که به نام های فولات یا ویتامین B9 نیز خوانده می شود در کشاورزی کاربردی مهم دارد همچنین برای بسیاری از اعمال بدن از جمله سلامتی سیستم عصبی، خون و یاخته ها حیاتی و اساسی است. این ویتامین بدن را در مقابل بیماری های قلبی، نقصهای مادر زادی، پوکی استخوان و سرطان های مشخصی حفظ می کند.
در فراورده های غذایی (برای مثال جوشیده یا حرارت داده شده) اسید فولیک از بین می رود. نگه داشتن غذا در حرارت اتاق به مدت طولانی نیز می تواند محتوای اسید فولیک آن را از بین ببرد.
موارد و دوز
منع مصرف اسید فولیک
آخرین سطح گروه قابل تحمل
مصرف اسید فولیک در دوران بارداری
اسید فولیک یا همون فولات یا ویتامین B9 یکی از اصلی ترین نیاز های خانوم ها مخصوصا در دوران بارداری هست و نقش بسیار برجسته ای در دوران بارداری داره که معمولا به همه خانوم ها توصیه میشه. (البته که باید تحت نظر پزشک متخصص باشه) کارشناسان و متخصصان میگن مصرف مکمل های مولتی ویتامین همراه با 400 میکروگرم فولیک اسید به صورت روزانه در قبل از بارداری و در طول بارداری بسیار مفیده.
مزایای اسید فولیک برای رشد و سلامت جنین در دوران بارداری
اسید فولیک به بهبود توسعه عصب کودک شما کمک میکنه که بعدا به نخاع و مغز تبدیل میشه. مصرف اسید فولیک از نقص های مادر زادی لوله عصبی پیش گیری میکنه و کمک میکنه هیچ نقصی در سیستم عصبی مرکزی جنین قبل از به دنیا اومدن وجود نداشته باشه.
همچنین مصرف اسید فولیک احتمال سقط جنین رو کاهش میده و از به دنیا آوردن کودکی با وزن کم و مشکلاتی از این قبیل تا حد زیادی پیشگیری میکنه.
فواید مصرف اسید فولیک در دوران بارداری
اسید فولیک مفید برای مادران
مصرف اسد فولیک برای خود شما نیز به عنوان مادر بسیار مفیده و از بیماری های قلبی، آلزایمر و … پیشگیری میکنه.
چگونگی مصرف اسید فولیک
برای زنانی که قصد باردار شدن دارند ، توصیه می شود اسید فولیک را از سوم ماه مه قبل از بارداری مصرف کنند ، و خانمهایی که فهمیده اند باردار هستند ، باید فوراً اسید فولیک مصرف کنند. در دوره قبل از بارداری و در سه ماهه اول بارداری ، روزانه 400 میکروگرم انجام می شود که باید با مشورت پزشک باشد. همچنین در طول شیردهی 600 میکروگرم در سه ماهه دوم و سوم و 500 میکروگرم توصیه می شود.
با این حال ، در سه ماهه دوم و سوم ، اگر از یک مکمل "فروفیولیک" استفاده می کنید ، حاوی مقداری اسید فولیک است ، که احتمالاً استفاده از یک مکمل اسید فولیک را جداگانه از بین می برد. به همین دلیل تأکید می کنم که باید با پزشک مشورت کنید تا مشکلی پیش نیاید.
اسیدفولیک برای مردان
بین دریافت اسید فولیک و فراوانی ناهنجاری ها در سلول های اسپرم مرد رابطه وجود دارد. اسپرم حاوی تعداد غیرطبیعی کروموزوم است. حدود 1 تا 4 درصد اسپرم های نر سالم ، که بعضی از آنها غیر طبیعی است. این می تواند از نیمی از نقص لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا جلوگیری کند. کمبود این ویتامین در دوران بارداری می تواند منجر به کم خونی ، زایمان زودرس و نقص لوله عصبی در جنین شود. تا همین اواخر ، اسیدفولیک فقط برای زنان باردار توصیه می شد ، اما اکنون طبق تحقیقات انجام شده ، این ماده برای آقایان نیز توصیه می شود. طبق تحقیقات انجام شده ، این ویتامین نقش مهمی در تقسیم سلولی دارد و تحرک و کیفیت اسپرم را بهبود می بخشد.
معمولاً توصیه می شود همه خانم ها 6 ماه قبل از بارداری به متخصص زنان مراجعه کنند تا تمام آزمایشات معمول مورد نیاز خود را انجام دهند. البته در این زمان ، آنها باید در حضور همسر خود به پزشک مراجعه کنند تا آزمایش های لازم هم برای همسرانشان و هم برای خود همسر انجام شود. معمولاً یکی از آزمایشاتی که برای مردان تجویز شده است ، آزمایش اسپرموگرام است که حرکت ، شکل و تعداد اسپرم را ارزیابی می کند. بعضی اوقات نتیجه آزمایش ممکن است در برخی افراد غیرطبیعی باشد که این امر می تواند دلایل زیادی داشته باشد. جالب اینجاست که در برخی موارد ، فقط تجویز انواع ویتامین ها مانند روی ، اسید فولیک و ویتامین D می تواند مشکل را برطرف کند.
از طرف دیگر ، نتایج تحقیقات حتی به روش IVF نشان می دهد ، مردانی که 2-3 ماه قبل از بارداری همسرشان مصرف ویتامین و اسید فولیک را شروع کرده اند ، کیفیت اسپرم و شکل و باروری خود را افزایش می دهند. دوز اسید فولیک مورد استفاده بسته به زمان تصمیم گیری فرد از مصرف آن متفاوت خواهد بود ، به عنوان مثال ، اگر زنی در طی یکی دو ماه آینده باردار شود ، مصرف 5 میلی گرم اسید فولیک توصیه می شود و 1 میلی گرم برای آقایان توصیه می شود. اما اگر زن تصمیم بگیرد 6 ماه تا یک سال دیگر باردار شود ، مصرف اسید فولیک با دوز یک میلی گرم و در مردان همان دوز یک میلی گرم توصیه می شود.
تأثیر آزمایشات تشخیصی
اسیدفولیک غلظت فولات در سرم و گلبولهای قرمز را کاهش می دهد.
مسمومیت و درمان
تظاهرات بالینی: اسیدفولیک نسبتاً غیر سمی است. عوارض گوارشی و CNS به ندرت در بیمارانی که 15 میلی گرم در روز اسید فولیک به مدت یک ماه مصرف کرده اند گزارش شده است.
مکمل های اسید فولیک
در بیشتر موارد ، زنان باردار برای اطمینان از سلامتی مادر و جنین ، از مکمل های اسید فولیک تجویز می شوند. مقدار فولات مورد نیاز در دوران بارداری حدود 400 میکروگرم در روز است. البته طبق گفته برخی از متخصصان ، افرادی که قصد بارداری دارند نیز باید مکمل هایی مصرف کنند تا بدن آنها برای بارداری آماده باشد. اگر زنی از نظر این ویتامین کمبود داشته باشد ، پزشک معالج دوز بالایی را تجویز می کند. مصرف کافی اسید فولیک در دوران بارداری از تولد نوزادان با ناهنجاری های مادرزادی ، تولد زودرس ، اوتیسم ، شکاف لب و کام و تاخیر در گفتار جلوگیری می کند. البته مصرف مکمل های اسید فولیک فقط برای خانم های باردار نیست و مردانی که می خواهند پدر شوند نیز باید در مورد افزایش سطح اسید فولیک خود فکر کنند. اخیراً محققان هلندی به این نتیجه رسیده اند که اسپرم مردان اثر قبلی دارد و باروری آنها را افزایش می دهد.
توجه داشته باشید که تمام افرادی که از این ویتامین کمبود دارند نیز به مکمل هایی نیاز دارند. باید بدانید که کمبود اسید فولیک باعث علائمی همچون خستگی ، بی اشتهایی ، کاهش وزن ، ضعف ، سوزش قلب ، اسهال ، یبوست ، افسردگی ، تپش قلب ، ضعف سیستم ایمنی بدن و غیره می شود. توصیه می کنیم اگر فکر می کنید کمبود این ویتامین است ، آزمایش خون انجام دهید و با پزشک خود تماس بگیرید.